Snel overzicht dankzij gebruiksvriendelijk VMS-systeem 

Kevin White is coördinator Integrale Veiligheid en Noodplanning bij de Stad Poperinge. In samenwerking met de politie en collega’s van andere stadsdiensten werkt hij met de camera’s van RTS.

Hoe lang ken je RTS al?

“Ik ken Ronald al heel lang. Reeds vele jaren geleden zorgde hij voor de radiocommunicatie voor het Rode Kruis. De stad Poperinge startte in 2007 met de eerste camera’s. Die kwamen er in de uitgaansbuurt naar aanleiding van vandalisme, klachten, vuil op de baan en graffiti. Stelselmatig breidde het netwerk uit. Enerzijds omdat het probleem zich deels verlegde, anderzijds omdat er meer vraag was van burgers om de blinde vlekken op te vullen. Op vandaag is praktisch het hele binnencentrum en de schoolas gedekt.  Dat helpt de politie om vanop afstand de verkeersdrukte te monitoren en eventuele incidenten op de gratis parking Oudstrijdersplein op te lossen. Van veel vandalisme blijven we gelukkig gespaard. De beelden helpen burgers om discussies over incidenten uit te klaren, om sluikstorten te verminderen en zo de stad proper te houden.”

Vanuit dat verhaal breidde de stad verder uit naar camerabewaking in de openbare gebouwen. Onder andere het Woonzorgcentrum, het Sociaal Huis, het nieuwe stadsdepot en het zwembad beschikken over een cameranetwerk. Hoe werken jullie concreet?

“Dankzij het systeem van individuele rechten van de Video Management Software kunnen we per locatie één verantwoordelijke aanstellen. De verantwoordelijken kunnen bij alarmmelding steeds checken of er iets ernstigs aan de hand is. De politie kan bij aangifte de beelden direct opvragen in hun dispatching. Terwijl zij vroeger tot maandagmorgen moesten wachten om de beelden soms letterlijk op een aparte pc te komen bekijken. Mijn collega Kurt en ikzelf analyseren de systemen vooral om logistieke redenen, bv. bij een defect. Of op vraag van de politie. Is er een melding geweest in het weekend dan kunnen wij gemakkelijk filteren uit 48u aan beeld. De filterfunctie is heel gemakkelijk in gebruik, toch proberen we steeds een uitgebreider beeld te krijgen van een incident. Bv. bij een fietsdiefstal zie je al uren op voorhand verdachte gedragingen of kan je nadien de vluchtroute volgen en zo de dader lokaliseren. Tijdens de stoeten, zoals de Hoppestoet, carnavalsstoet en Maria-Ommegang, monitoren we het traject met de camera’s.”

Wat brengt de toekomst op cameravlak in Poperinge?

“Er zijn nog enkele locaties waar we willen uitbreiden zoals de stedelijke begraafplaats waar we wel met vandalisme en diefstal te maken krijgen. Maar eerder denken we na of we onze bestaande camera’s kunnen optimaliseren. Dan denken we aan mensen en auto’s tellen en snelheid meten. Niet zozeer om te beboeten, maar vanuit het standpunt meten is weten.”

 

 

“Zowel het management als alle techniekers helpen meedenken hoe je het beste rendement uit een investering kan halen. Zo had ik onlangs prijs gevraagd voor vier nieuwe camera’s om een locatie te dekken. Maar toen vertelde RTS me dat er reeds camera’s bestaan met vier beeldsensoren waardoor we slechts twee camera’s moesten aankopen. We bespaarden geld en zien meer beeld. We kunnen ook steeds rekenen op een goede service na installatie.”

Kevin White - Coördinator Integrale Veiligheid en Noodplanning bij de Stad Poperinge