Systeem detecteert Low Frequency noise binnen 5 minuten

De firma Agristo is gespecialiseerd in het produceren van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten en -specialiteiten. Denk maar aan frietjes, aardappelschijfjes, nootjes en kroketjes. De familiale onderneming telt 1000 medewerkers in vier vestigingen met hoofdzetel in Harelbeke en productievestigingen in Wielsbeke, Nazareth en Tilburg (NL). Agristo koestert haar buren. Geur- en lawaaihinder pakken ze met absolute prioriteit aan. Dat doen ze o.a. door op regelmatige basis een buurtvergadering in te plannen en nieuwsbrieven uit te sturen. Er is ook een centraal meldpunt voor buren die op een bepaald moment hinder zouden ondervinden.

In het kader van een melding over draaiende koelwagens ontwikkelde RTS samen met Agristo een systeem voor geluidsdetectie.  Thijs Naessens (ICT Infrastructure Manager Agristo): “Er is heel wat transport van en naar onze bedrijven. Zo’n duizend vrachtwagens per week rijden onze sites op en af. Ook ’s nachts. Hoewel het laden en lossen meestal zéér snel kan gebeuren blijven sommige chauffeurs langer dan nodig op onze site en maken van de nood een deugd om ineens hun rusttijden te respecteren. Dit gaat helaas ook gepaard met de nodige geluidshinder wat we niet kunnen aanvaarden.”

Het geluid van de koelwagen van een diepvriestransport draagt ver. “Dat is heel vervelend voor de dichtste buren. Om dit op te lossen, schakelden we eerst een externe nachtwaker in. Dit bleek geen optimaal systeem: de nachtwaker merkte de koelwagen soms pas na een uur op. Daarom bedachten we samen met RTS een systeem met geluidssensoren gekoppeld aan de camera’s.”

Nieuw product en unieke software ontwikkeld na grondige analyse 

Op de lange muur aan de bedrijfssite in Wielsbeke plaatste RTS geluidssensoren. Na een grondige meting en analyse ter plaatse, bouwde RTS een nieuw product en de software voor deze applicatie. “De sensoren in de wand detecteren Low frequency noise. Wanneer deze sensoren het specifieke geluid van de koelwagens gedurende vijf minuten tussen 22u ’s avonds en 6u ’s morgens opmerken, dan krijgt een medewerker van Agristo een melding. Vervolgens kan onze eigen nachtmedewerker op de beelden zien waar de koelwagen zich bevindt en de chauffeur vriendelijk vragen om zich te verplaatsen of het koeltransport af te leggen. De externe nachtbewakingsfirma hebben we niet meer nodig,” klinkt het.

Binnenkort start project voor toegangscontrole  

Agristo werkt reeds een aantal jaar samen met RTS. Op de site in Wielsbeke is er tevens een uitgebreid cameranetwerk van zo’n 200 camera’s. Datagegevens en videobeelden tussen de andere sites  worden met een  hoge snelheid straalverbindingsnetwerk (400Mbps Full DupleX) overgebracht. Binnenkort start een groots project voor toegangscontrole.  

 

 

“Wij kwamen voor het eerst met RTS in contact dankzij onze Agrodirecteur die zaakvoerder Ronald Supply kent. Onze grootste zorg was of RTS de uitgebreide en soms complexe vragen van Agristo zou kunnen waarmaken. Die zorg bleek onterecht. We hebben alleen maar positieve ervaring. De medewerkers zijn uiterst professioneel en zeer vriendelijk. Het werk wordt steeds op tijd en goed afgeleverd.  Net zoals bij ons, zijn de communicatielijnen van RTS kort. We zijn dus super tevreden over de samenwerking.”

- Thijs Naessens, ICT Infrastructure Manager Agristo