Camera biedt overzicht in vogelperspectief
De stad Blankenberge ontvangt tijdens topdagen zo’n 30.000 bezoekers per dag op twee kilometer strand. Een reddingsbrigade van veertig mensen staat in die drukke zomermaanden klaar: om mensen in nood te helpen en om de dagelijkse activiteiten in goede banen te leiden. Dat doen ze met de hulp van boten, jetscooters, een thermische drone én sinds half juli met een PTZ-camera van RTS. Tom Cocle, diensthoofd van de strand- en reddingsdienst van Blankenberge, legt uit waarom de hulp van een camera essentieel is op het strand.
De zon was deze zomer de grote afwezige. Toch draaide de reddingsdienst van Blankenberge op volle toeren. De EHBO-post ontving ongeveer duizend mensen op vier maanden tijd en er liepen 350 tot 500 kinderen verloren. Daarbovenop zorgt de dienst dagelijks voor een goede interactie tussen de dertien beachbars, de 960 private cabines en de vele dagjestoeristen die vaak te weinig zwemervaring hebben om zichzelf te redden in een woelige zee.
Hoe kijk je terug op deze zomer?
“In mijn 22 jaar als diensthoofd hier in Blankenberge was het waarschijnlijk het slechtste jaar ooit qua weer. Toch hebben we dagelijks veel werk. De trein stopt op vijfhonderd meter van het strand en de mensen willen zwemmen als ze hier zijn, weer of geen weer. Soms is het gevaarlijker als er maar tien mensen in zee zijn dan de duizend zwemmers bij mooi weer. Want dat betekent dat er grotere golven zijn, veel wind en een sterke stroming. Sowieso is dit voor iedereen verraderlijk, maar zeker voor mensen met weinig zwemervaring. Na de vechtpartijen van vorig jaar, hadden wij en de politie ons veel beter voorbereid op dit soort calamiteiten. Ook de Covid-maatregelen om in bubbels op het strand te zitten en mogelijke evacuatiescenario’s bij terreur werden in de winter al grondig voorbereid maar bleven gelukkig uit. ”
Sinds half juli 2021 werken jullie met een nieuwe PTZ-camera van RTS. Hoe helpt deze camera jullie hierbij?
“Onze camera staat steeds een stukje op zee gericht en neemt constant op. Wanneer iemand komt melden dat hij zijn vriend niet meer ziet, checken we eerst de opgenomen beelden. We zoeken terug tot de periode dat de vriend verdween, houden rekening met de stroming en proberen zo gericht mogelijk te zoeken. Ook bij verloren gelopen kinderen levert deze manier van zoeken ons heel wat tijdswinst op. Onze natte droom is om het hele strand te kunnen afdekken. Onze vorige analoge camera was twaalf jaar oud en tot op de draad versleten. Met de oude camera hadden we veel minder scherp beeld, ging de verwerking traag en duurde het een eeuwigheid om de beelden op te slaan. Omdat een camera echt een noodzakelijke tool is, was vervanging een must. De camera geeft ons een super goed overzicht in vogelperspectief van het drukste deel van het strand, de dijk (King Beach) en een deel van de zee.”
Waarbij helpt de camera jullie nog?
“Uiteraard voor interventies bij zwemmers of watersporters die in de problemen zitten. Vroeger liep ik bij een interventie naar buiten, stond op de hoogste steen van het strand en coördineerde de operatie met een verrekijker. Nu zoomen we in met de camera en check. Bij verdrinking zetten we onze thermische drone in om tot boven de zee te vliegen in afwachting van de helikopter die vanuit Koksijde moet komen. Nadien gebruiken we de beelden voor de debriefing of tijdens de opleiding van nieuwe redders.”
“De camera hielp ons al om meerdere misdrijven op te lossen. Twee meisjes belden met hun dure I-phone op het strand, gingen even later zwemmen en lieten hun rugzak onbewaakt achter. Op de dijk of op het stand zitten soms mensen van georganiseerde bendes die het strand afspeuren op zoek naar kansen om te stelen. Tijdens een onbewaakt moment gingen ze ervandoor met de rugzak. De twee meisjes kwamen tot bij ons met enkel hun zwemgerief. Dankzij de beelden konden we een beschrijving van de kledij doorgeven aan de politie. Gezichten kunnen we niet herkennen. De politie startte onmiddellijk met een sweeping van het terrein en vond de daders snel terug aan het station met een rugzak vol smartphones. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de reddingsdienst en de politie, met de camera als koppelaar. ‘s Nachts houdt de camera de duinen en het strand in de gaten om mogelijke vluchtelingen op te sporen die met de boot naar Engeland willen varen.”
“We zijn megatevreden van RTS. We kregen jullie naam van de korpschef van Politiezone Blankenberge en schreven jullie firma met een overheidsopdracht aan. Qua prijs waren jullie iets duurder, maar de referenties waren super goed. De technieker kwam zelfs eerder leveren. Alles wordt prima opgevolgd. Toen de beeldkwaliteit iets minder goed bleek dan verhoopt door het gebruik van een kabel, kwam RTS enkele dagen later al met een oplossing en een positief resultaat. Zie ik een camionette van RTS, dan heb ik er een goed gevoel bij.”
Tom Cocle - diensthoofd Strand- en Reddingsdienst Blankenberge