VMS software van RTS is heel gebruiksvriendelijk 

Luc Vercaigne, eerste commissaris bij Politiezone Arro Ieper, werkt reeds twintig jaar samen met RTS. Onder andere de camera’s van de stad Ieper vallen onder zijn bevoegdheid. Zij leerden de cameratechnologie van RTS in 2006 kennen. Ondertussen installeren we reeds een tweede generatie camera's in de Kattenstad. 

“We leerden in 2006 voor het eerst de cameratechnologie van RTS kennen in verband met een extern cameraproject. Voor de radiocommunicatie en straalverbindingen werkten we al samen sinds 1998.  In 2006 ondervonden we heel wat overlast door vechtproblemen op de Vis- en Kiekenmarkt. Het idee was om naast verhoogd toezicht van politiemensen ook camera’s in te zetten. Deels voor het afschrikeffect en deels om de beelden nadien te kunnen bekijken.” 

De politie en de stad spraken meerdere bedrijven aan voor deze opdracht. De oplossing op maat, de geboden service en de voorstelling van de producten overtuigde hen om voor RTS te kiezen. “Ik weet nog goed dat Ronald me meenam naar Brussel om de mogelijkheden daar te bekijken. Zo werden al onze vragen beantwoord en konden we met een goed gevoel de samenwerking aangaan.”

Vermijden van vandalisme en feiten onderzoeken

Ondertussen installeert RTS al een tweede generatie camera’s in Ieper en sprong o.a. ook de Commonwealth War Graves Commission mee op de kar. Dankzij de camera’s bij de Menenpoort wordt vandalisme vermeden en kan de politie bij drukke events de menigte overzien. “Bij grote evenementen is het heel handig dat wij de beelden kunnen monitoren. Zo kunnen we de Kattenstoet praktisch helemaal volgen en snel hulp bieden waar nodig. We bekijken echter niet constant alle beelden. De beelden gebruiken we meestal om na vaststelling van feiten onderzoek te voeren. Zo losten we een ontvoering van een minderjarige op dankzij de camerabeelden van de ondergrondse parking.” 

De VMS software van RTS vindt het team heel gebruiksvriendelijk. “Als we het toch niet weten dan bellen we de RTS helpdesk die steeds bereikbaar is. De dagelijkse service met raad en advies is een grote meerwaarde voor onze samenwerking.”  

Samen bedachten we een goed ontwerp voor de sluikstortcamera

Naast de camerabewaking in de binnenstad van Ieper, levert RTS tevens mobiele sluikstortcamera’s. “De eerste camera’s kwamen er in 2010. We bedachten samen een oplossing om alle techniek samen te brengen in een behuizing die niet te veel opvalt. Na vele ontwerpen vonden we een mooie oplossing.”

De volgende fase in de samenwerking tussen RTS en de stad Ieper zijn de camera’s op de Leet en het Vandenpeereboomplein. “Dankzij onze jarenlange samenwerking is het heel eenvoudig om ons systeem met weinig extra kosten uit te breiden. De nieuwe camera’s vormen immers een uitbreiding op het bestaand systeem. Dit was tevens het geval bij de inrichting van het vaccinatiecentrum. In de toekomst zou het mooi zijn om een ANPR-schild uit te bouwen voor alle toegangswegen (Rijselpoort, Menenpoort, Boterstraat, … ) van de stad Ieper.”

 

 

"Bij aanvang van een project worden al onze vragen beantwoord. Zo starten we de samenwerking met een goed gevoel. De VMS is heel gebruiksvriendelijk. Is iets toch niet duidelijk, dan is de helpdesk steeds bereikbaar." 

- Luc Vercaigne, eerste commissaris bij PZ Arro Ieper